2013. október 29., kedd

A halloween története

Kedves Olvasóink!

Nyakunkon a halloween ünnepe, ezért ezzel a témával kapcsolatos posztokkal készültünk nektek! A halloween történetétől, a jelmez-és smink ötleteken át, a png képekig mindenféle dolgokat hozunk nektek a következő pár napban, és reméljük, hogy minél többeteknek válik majd hasznára - ha másért nem is, de egy kicsit megismeritek ennek az ünnepnek a lényegét! 
Én ebben a bejegyzésben - mint ahogy azt a cím is mutatja - a halloween történetéről, kialakulásáról írok nektek, remélem érdekesnek fogjátok találni, bár nem túl hosszú az egész! :) Hát akkor lássuk is!

 ***

Manapság az egyik legnépszerűbb ünnep a Halloween, bár hazánkban még csak most kezd elterjedni. Ilyenkor a fiatalok jelmezbe bújnak és járják a házakat édességekért, vagy éppen jelmezes ünneplést tartanak. De mi is az a Halloween valójában? Honnan ered és mit szimbolizál? Most megtudhatod!

A halloween az ősi kelta hagyományokból alakult ki, s főleg az angolszász országokban terjedt el, manapság azonban már hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az ünnep őse a samhain volt, azaz a boszorkányok, a kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, amely a kelta halál isten, Crom Cruach kultuszában gyökerezik. Ez az ünnep, a május 1-jei baltene ünnep ellenpontjaként jött létre.

Samhain napját a kelták az óév utolsó napjának tartották, amikor is a holtak lelkei - különösen a rosszakaró, rosszindulatú, ártó szellemek - feljönnek az élők közé az alvilágból, és ezért ördög-és szellem űző rituálékat tartottak, hogy megtisztítsák házaikat a rossz szellemektől.

A kereszténység terjedésével Halloween éjszakája a sötétség kezdetét jelentette, mert a kelták hite szerint a napisten a halál és a stötétség istenének, Crom Cruach fogságába került, ezért Samhain éjszakáján összehívták a halottakat, akik különböző formákban, gonosz állatok képében jelentek meg. Ekkor a kelták egy hegytetőn tölgyfa alatt gyülekezve tüzet gyújtottak és termény-és állatáldozatot mutattak be, másnap pedig a parázsból minden házba vittek egy keveset, hogy azzal melegen tartsák az otthonokat, a szellemeket pedig elkergessék vele. Az emberek állatbőrökbe bújtak és három napos ünnepet tartottak Crom Cruach isten tiszteletére.

Ehhez a naphoz közel ünneplik a katolikus keresztények a Mindenszentek napját (november 1-jén), és protestánsokkal együtt a Halottak napját (november 2-án).

Amerikában hagyományosan a gyerekek különböző ijesztő lényeknek állatoknak, zombinak, vámpírnak, vérfarkasnak, gyilkosnak öltöznek be, és édességért házalnak. A csengetés vagy kopogtatás után "Trick or trat!" felkiáltással köszönnek, ami nagyjából annyit jelent, hogy az otthoniak megajándékozzák őket édességgel vagy megijesztik őket. A fiatalok és a felnőttek erre az alkalomra jelmez bált rendeznek.

New York Greenich Village részén rendszeren megtartják a Halloween-i felvonulást, amit a televízió is közvetít. A vonuláson énekesek, táncosok, jelmezesek tartanak előadásokat mintegy kétmillió embert vonzva a helyszínre és százezreket a tévé elé.


xx,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése